puut

Puiden leikkaukset ja hoito

Puut ovat yleisesti ottaen helppohoitoisia. Suurimpia hoitotöitä ovat puun rakenne- ja hoitoleikkaukset, jotka oikein tehtynä ovatkin puulle hyödyllisiä. Huomioitavaa kuitenkin on, että leikkaus on aina rasitus puulle, joten kannattaa miettiä tarkoin miksi puuta haluaa leikata ja milloin se olisi suotuisaa tehdä. Halutaanko leikkauksella esimerkiksi parantaa puun rakennetta vai kenties hedelmäpuiden kohdalla kasvattaa satoa? Puuta ei kannata leikata vain leikkaamisen ilosta. Liian voimakkaat ja väärin tehdyt leikkaukset heikentävät puuta, altistavat sen kasvitaudeille ja lahottajille sekä saattavat aiheuttaa versomisreaktion.

Hoitoleikkausten lisäksi nuoren puun tyvialue pidetään rikkaruohottomana. Vanhemmillekin puille suositellaan suojavyöhykettä, jotta vältytään rungon vaurioittamiselta, esimerkiksi ruohon- tai siimaleikkurilla. Lehtien haravoinnissakin kannattaa pitäytyä kohtuudessa.

Puun ikä ja turvallisuus

Puun ikä vaikuttaa leikaamistarpeeseen. Nuori puu saattaa tarvita leikkausta enemmän, varsinkin jos puulle haetaan tiettyä rakennetta ja muotoa. Toiset puut ovat taimesta asti sopusuhtaisia ja leikkausta ei tarvita ollenkaan. Oikeilla leikkauksilla saadaan pitkäikäinen, vahvarakenteinen ja turvallinen puu.

Vanhemman puun leikkaustarve arvioidaan vuosittain. Tärkeää on huomioida, että puu ei aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille tai irtaimistolle. Kuolleiden oksien poisto, hankaavat oksat sekä kattojen päällä tai näköesteenä riippuvat oksat on perusteltua poistaa.

Toisinaan on tarvetta pienentää latvusta esimerkiksi tilan puutteen vuoksi. Vanhat ja isot puut ovat maisemallisesti tärkeitä ja vanhan puun elinvuosia voidaankin pidentää oikeanlaisilla leikkauksilla. Leikkauksista huolimatta voi tulla myös tarve tarkastella puun kuntoa ja pohtia onko puusta mahdollisesti tulossa riskipuu. Tällöin kannattaa miettiä puun kuntotutkimuksen teettämistä. 

Joskus on tarpeen tukea puun latvus, jotta vältytään sen repeämiseltä. Latvus tuetaan pehmustetuilla liinoilla, jotka eivät vaurioita puun runkoa. Tuenta mahdollistaa puulle pidemmän elämänkaaren ja poistaa riskin latvuksen repeämisestä.

Leikkaamisen ajankohta

Jokaisella puulajin kohdalla pitää miettiä mikä on paras aika leikata puu, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Haavojen parantuminen pitää ottaa aina huomioon, jotta puu kärsisi leikkauksesta mahdollisimman vähän. Hyvä leikkausaika on joko aikaisin keväällä tai juhannuksesta alkusyksyyn. Syksyllä voi myös leikata, mutta myöhään syksyllä vaarana on, että haavat eivät ehdi parantua. Puu altistuu sienitaudeille tuoreiden haavapintojen kautta.  Asiantuntevat puunhoidon ammattilaisemme eli arboristimme arvioivat parhaan ajankohdan leikkaukselle kunkin puulajin kohdalla erikseen.

Työvälineet ja turvallisuus

Asianmukaisilla työvälineillä ja suojavarusteilla ennaltaehkäistään leikkaamisessa sattuvia henkilövahinkoja. Jos leikkaukset vaativat tikkaita tai kiipeämistä, tulee työturvallisuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Suurien puiden kohdalla työskentely nostokorista tai turvavaljaiden käyttö kiipeillessä ovat turvallisia tapoja leikata puita.

Puun hoitoleikkaus

Mitä puun hoitoleikkaus maksaa?

Suoritamme työn tuntiveloituksella tai urakkatyönä. Jos leikkaukset eivät vaadi nostokorista työskentelyä tai kiipeilyä, veloitamme leikkauksen pihan hoitotöiden hinnalla. Nostokoriavusteisissa leikkauksissa tai kiipeilyleikkauksissa teemme työn sahausten ja nostokorilla tehtävien töiden hinnalla. Oksien poiskuljetuksesta veloitamme voimassa olevan jätteenkäsittelymaksun sekä matkakulut toimipisteeltämme kohteeseen, sieltä lähimpään jätteenkäsittelykeskukseen ja takaisin toimipisteellemme.  Suurempiin määriin tilaamme risukahmarin. Ajantasaiset hinnat voit tarkistaa hinnastostamme.