puut

Puiden istutukset ja suojaukset

Puut ovat puutarhan aatelistoa, sillä toiset niistä ovat hyvinkin pitkäikäisiä.  Puiden avulla pihoihin saadaan kerroksellisuutta ja rehevyyttä, joita pelkillä perennoilla ja pensailla ei ole yksistään mahdollista saavuttaa. Lehtipuut korostavat vuodenaikojen vaihtelua ja havupuut tuovat vehreyttä pihaan talvellakin. 

Sopusuhtaisesti ja sopivalla kasvupaikalla kasvanut puu on pihan komistus. Puilla on myös monia muita tehtäviä; ne toimivat näkö- ja tuulensuojina, eläinten ja lintujen suojapaikkoina sekä luovat varjoillaan ja lehvistöillään muita kasveja ja pihan asukkaita hyödyttävää pienilmastoa. Sopiviin puihin voit ripustaa keinun, riippumaton tai rakentaa puumajan. Keskikesän paahteessa on ihana vilvoitella itseään puun varjossa. Vastaavasti talvikaudella voit kietoa niiden oksistoon erilaisia kausivaloja. Kaupunkialueilla puut sitovat ilmansaasteita itseensä. Viherympäristöliiton sivuilta voit lukea lisää puiden merkityksestä rakennettuun maisemaan.

Avustamme sinua valitsemaan oikeat puut pihaasi ja autamme niiden istuttamisessa, suojauksessa sekä hoidossa. Tavoitteenamme on luoda puille parhaat edellytykset kasvaa osaksi pitkäikäistä, monimuotoista ja kaunista pihaa.

Taimet

Kauttamme saat erilaisia puiden taimia. Toimitamme myös erikoispuiden taimia. Puun valintaan vaikuttaa kasvupaikka, johon puu on ajateltu istutettavan. Erityisesti kannattaa miettiä mahtuuko puu kasvamaan täyteen mittaansa. Taimen vastaanottotarkistuksessa tarkistamme kasvin kunnon ja leikkaamme sitä tarvittaessa, jotta sillä on parhaat edellytykset lähteä kasvamaan.

Kasvualustan kunnostus sekä kasvien tuenta ja suojaukset

Ennen istutusta kasvualusta kunnostetaan riittävän isolta alueelta. Puulajista riippuen maaperä esim. hapatetaan, kalkitaan tai  hiekoitetaan. Istutuskuoppa valmistellaan siten, että maa ei painu jatkossa ja vie puuta liian syvälle. Liian syvälle painuneen puun juuristo kärsii hapen puutteesta, jolloin kasvutapa häiriintyy ja puu kallistuu.

Istutuksen jälkeen puu tuetaan tukikepein tai juuristoankkurein. Kasteluputki laitetaan varmistamaan juuriston veden saanti. Tarvittaessa käytetään kastelupusseja. Juuristoalueella käytetään katemateriaalia rikkaruohojen kasvun estämiseksi. Puun taimet myös suojataan jyrsijöiltä ja sorkkaeläimiltä runkosuojalla. Runkosuojaukseen voidaan käyttää spiraalimaista muovisuojausta tai verkkoa.

Puun kasvaessa puuta voi tarvittaessa leikata. Oikeilla rakenne- ja hoitoleikkauksilla saadaan pitkäikäinen, vahvarakenteinen ja turvallinen puu.

Pensaat ja pensasaidat

Kaipaako pihasi kevyempää tuulen- tai näkösuojaa?  Pensaat ja pensasaidat ovat tähän oiva ratkaisu.