Pihat

Suloiset Teemapuutarhat

Teemapuutarhalla iloa elämään! Haetko puutarhallesi uutta suuntaa? Teemapuutarhat toimivat mainioina inspiraation lähteinä ja auttavat jäsentelemään puutarhasi paremmin. Kasvien valinnat helpottuvat, kun sinulla on selvä visio ja päämäärä. Puutarhanhoidon ei tarvitse olla tylsää!

Rakennamme erikokoisia teemapuutarhoja sinun toiveesi ja pihasi olosuhteet huomioon ottaen. Valikoimistamme löytyy erilaisia teemapuutarhoja moneen makuun. Mistä sinä nauttisit eniten?

Teemapuutarhavalikoimamme

Yrttejä ruukussa

Yrttipuutarha

Haaveiletko yrttien tuoksuista ja aromikkaista mauista? Laajasta yrttivalikoimasta voit valita sinulle sopivat lajit. Monet yrtit suosivat aurinkoista kasvupaikkaa. Yrtit voidaan istuttaa maahan, kohopenkkeihin, ruukkuihin, laatikoihin tai amppeleihin. Yhdistelemällä yksi- ja monivuotisia yrttejä, saat runsaan valikoiman huumaavia makuja, tuoksuja ja värejä. Suosittuja yrttejä ovat mm. basilika, timjami, persilja, rosmariini, ruohosipuli, minttu, salvia, tilli, korianteri, lipstikka, ranskalainen rakuuna ja lakritsayrtti.

Neitoperhosia kukassa

perhospuutarha

Valitsemalla puutarhaan perhosia houkuttelevia lajeja, saat nauttia herkän kauniista perhosista pitkin kesää. Perhoset suosivat suuria kukkia ja tiheitä kasvustoja, joissa ne voivat helposti siirtyä kukasta kukkaan. Perhoskasvit istutetaan lämpimiin, aurinkoisiin ja tuulensuojaisiin paikkoihin. Perhospuutarhaan valitaan eri aikaan kukkivia kasveja, jotta mettä on saatavissa koko kesän ajan. Hyviä perhoskasveja ovat mm. ajuruoho, punatähkä, iisoppi, kallionaus ja leimukukka.

Valkoinen ja violetti syreeni

Tuoksupuutarha

Tuoksupuutarha tarjoaa nautintoa aisteille. Kulkureittien ja oleskelualueiden lähelle kannattaa istuttaa tuoksuvia kasveja. Puutarhaan voidaan rakentaa myös ”nuuskunurkkauksia”, joissa voit käydä tuoksuttelemassa aina halutessasi. Joissakin kasveissa tuoksun tuovat lehdet, toisissa kukat. Kesäkukista  ihanaa tuoksua tuovat mm. tuoksupelargoni, samettikukka ja tuoksuherne, kun taas monivuotisia tuoksuvia kukkia ovat kiinanpioni, leimukukka, illakko ja harjaneilikka. Pensaista huumaavalle tuoksuvat mm. syreeni, juhannusruusu ja tuoksujasmike. Yrteistä aromikkaan hyväntuoksuisia ovat monet lajit. 

Retiisejä hyötypuutarhasta

Hyötypuutarha

Kiinnostaako oman pihan sato? Mahdollisuudet omaan hyötypuutarhaan ovat rajattomat. Kevyimmillään hyötypuutarha voi olla esimerkiksi ruukkuihin ja laatikoihin istutetut mansikat, yrtit ja salaatit. Hedelmäpuista, marjapensaista, mansikoista yms. monivuotisista kasveista sekä vuosittain kylvettävistä vihanneksista saadaan monenlaisia kokonaisuuksia. Jopa hasselpähkinästä voit saada satoa eteläisimmässä Suomessa. Kiinnostavia  hyötykasveja ovat mm. vadelma, pensasmustikka, karhunvatukka, tyrni, hunajamarja…  Oivan lisän hyötypuutarhaan saat kasvihuoneista. Hyötypuutarhan koko kannattaakin mitoittaa sen mukaan, paljonko olet siihen valmis satsaamaan omaa tai ulkopuolista työpanosta.

Teemapuutarhan perustaminen ja koko

Teemapuutarha voidaan rakentaa juuri sinulle sopivan kokoiseksi. Se voi olla aivan pieni parvekepuutarha tai iso omakotitalon pihan kattava kokonaisuus. Parasta pihojen ja puutarhojen rakentamisessa on se, että kokonaisuuden ei tarvitse valmistua kerralla. Puutarhaa voi kehittää pieni pala kerrallaan ja laajentaa resurssien mukaan.

Lisätietoa teemapuutarhasi perustamiseen voit hakea esimerkiksi puutarhakasvatuksen sivuilta.

Teemapuutarhan hinta

Rakennamme teemapuutarhan sinulle tuntihinnalla tai urakkatyönä. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat tuntitöiden lisäksi käytetyt materiaalit, kasvit ja isommissa projekteissa mahdolliset työkoneista muodostuvat kustannukset. Ajantasaiset tuntihintamme voit tarkistaa hinnastostamme.