Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voit saada kun ostat palveluja kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Itse tehdyistä töistä et saa kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen suuruus ja puolittaminen puolison kanssa

Kotitalousvähennyksen määrän verottaja määrittelee kullekin vuodelle erikseen. Kotitalousvähennys on (vuonna 2022) 40 % työn osuudesta remonteissa ja 60 % työn osuudesta kotitaloustöissä, hoiva- ja hoitotyössä sekä öljylämmityksestä luopumisessa, mutta kuitenkin enintään 2 250 € vuodessa/henkilö remonttien osalta ja 3500 € vuodessa/henkilö kotitaloustöiden osalta. Omavastuun osuus on 100 €. Yhdessä puolison kanssa voit saada kuitenkin 4500 euron vähennyksen remonttikuluissa ja 7000 € kotitalous-, hoiva- ja hoitotöissä sekä öljylämmityksestä luopumisesta. Tällöin omavastuu menee molemmilta. 

Kotitaloustöiksi luetaan siivoukset ja pihatyöt (esim. lumityöt, haravointi yms.) Remontit kattavat esim. keittiöremontin ja sähkö- ja putkityöt. Tarkista ajantasainen kotitalousvähennyksen määrä aina verottajan sivuilta.

Jokaisen kotitalouden pitää hakea kotitalousvähennystä aina itse omassa verotuksessaan. Sinua palvellut yritys ei voi tehdä tätä puolestasi.

Huomioi, että kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta, eikä sitä voi käyttää esim. materiaalikustannuksiin tai matkakuluihin. Kun yrittäjä lähettää sinulle laskun, laskussa täytyy olla erittely. Erittelystä näet, mikä on työn hinta, josta voit hakea kotitalousvähennystä.

Mistä kotitalousvähennystä on mahdollista saada?

Kotitalousvähennystä voit saada erilaisista kodin kunnostus- ja perusparannustöistä sekä kotitalous-, hoito- ja hoivatöistä. Pihalla tehtävät hoito- ja perusparannustyöt kuuluvat myös kotitalousvähennyksen piiriin.

Alla on lista yleisimmistä puutarhaan liittyvistä töistä, joita verottaja hyväksyy kotitalousvähennyksen piiriin:

 • Haravointi ja muut piha-alueen puhtaanapitotyöt
 • Kukkien kastelu asunnossa ja piha-alueella
 • Lumi- ja auraustyöt piha-alueella
 • Pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta
 • Polttopuiden hakkuu ja kasaus piha-alueella
 • Puutarhan hoito, istutustyöt
 • Rikkaruohojen kitkentä
 • Robottiruohonleikkurin käyttökuntoon asennustyö asunnon tai vapaa-ajan asunnon pihassa
 • Ruohonleikkuu ja pensasaidan leikkaaminen
 • Suunnittelutyö, kun se on vähäinen osa muuta, laajempaa vähennyksen oikeuttavaa työtä
 • Tuholaisten torjunta asunnossa ja piha-alueella
 • Viherseinän korjaus-, huolto- ja ylläpitotyö sisältäen lehtien leikkaamisen, kellastuneiden lehtien poistamisen, kasvien tilanteen tarkastamisen, pölyjen pyyhinnän ja muut siistimistyöt
 • Asuntoa ja piha-aluetta täydentävien keveiden rakennelmien (patio, terassi, valokatos, laituri) rakentaminen tai purkaminen
 • Piha-alueen laatoitus- asfaltointi- ja muut pinnoitustyöt
 • Piha-aidan rakentaminen ja kunnostus
 • Pihatien rakentamiskustannukset piha-alueella
 • Pihan yhteydessä olevan laiturin uusiminen, kunnossapito- ja perusparannustyö, niihin liittyvä kuntotarkastus sekä laiturin nostotyö

Verottajan sivuilla on kattava ja ajantasainen lista töistä, joista kotitalousvähennys on mahdollista saada. Jos työtä ei löydy listasta, kannattaa asia tarkistaa verottajalta.

Missä työ pitää tehdä

Saat kotitalousvähennystä, kun työ tehdään

 • omassa kodissasi
 • vapaa-ajan asunnossasi tai kakkosasunnossasi
 • vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa.

Asunto voi olla omistusasunto tai vuokra-asunto. Sen sijaan et voi saada vähennystä sijoitusasunnon remontista etkä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- ja lisärakentamisesta.

Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen siltä vuodelta, jolloin vainaja kuoli.

Asunto-osakeyhtiöt eivät kuulu kotitalousvähennyksen piiriin.

Sinua palvelevan yrityksen pitää kuulua ennakonperintärekisteriin

Kun palkkaat yrityksen tekemään työtä kotonasi, yrityksen pitää kuulua ennakkoperintärekisteriin. Jos näin ei ole, et voi saada työstä kotitalousvähennystä. Tarkista siis etukäteen, onko yritys ennakkoperintärekisterissä vai ei, ja tee sopimus yrityksen kanssa vasta sen jälkeen, kun olet saanut selvyyden asiaan. Voit helposti tarkistaa asian maksuttomasta YTJ-yrityshausta (yritystietojärjestelmä). Hakukriteereinä käyvät niin yrityksen nimi kuin y-tunnuskin. Yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teet sopimuksen heidän kanssaan. Ei haittaa, vaikka yritys myöhemmin olisi poistettu rekisteristä.

Kotitalousvähennystä voi saada myös silloin, kun työn on tehnyt yleishyödyllinen yhteisö. Tällaisessa tapauksessa työn tekijän ei tarvitse olla ennakkoperintärekisterissä.

Miten haet kotitalousvähennystä

Parhaiten kotitalousvähennyksen hakeminen onnistuu verottajan OmaVero -palvelussa. Ilmoittamista varten tarvitset kuitin tehdystä työstä, josta käy ilmi yrityksen y-tunnus, laskun loppusumma sekä työn osuus kokonaiskustannuksista.

Kotitalousvähennyksen hakeminen jälkikäteen takautuvasti

Sinun on myös mahdollista hakea kotitalousvähennystä jälkikäteen pyytämällä verottajalta verotuksen oikaisuvaatimusta. Tästä saat lisätietoa verottajan sivuilta.