Pihat

Kylvö- ja siirtonurmikot

Haaveiletko aamukahvista puutarhassa, jossa paljaiden jalkojesi alla on kasteinen vihreä nurmi? Nurmikko tuo pihaan heleää eläväistä vehreyttä. Säännöllisesti hoidettuna se onkin kaunis, kestävä ja monikäyttöinen osa puutarhaa. Nurmikko mahdollistaakin monenlaiset ulkopuuhat niin lapsille, aikuisille kuin lemmikeillekin. 

Perustamme sinulle kauniin nurmikon joko kylvämällä tai kätevänä siirtonurmena. Nurmikko vaatii myös valoa menestyäkseen. Varjoisiin paikkoihin kannattaa miettiä muita ratkaisuja kuin nurmikko.

Pohjatyöt ovat nurmikon perustamisen tärkein vaihe

Hyvä kasvualusta ja riittävän paksu (n. 20 cm) kerros multaa on edellytyksenä nurmikon menestymiselle, oli se sitten kylvetty tai siirtonurmikko. Kasvualustan tulee olla peruslannoitettu ja kalkittu sekä nurmikon kasvualustan pohjan tulee olla vettäläpäisevä. Kasvualustan kuntoa parannetaan tarvittaessa esimerkiksi lisäämällä siihen hiekkaa tai hyvälaatuista multaa.

Kylvönurmikot

kylvönurmikon etu on sen edullisuus sekä mahdollisuus vaikuttaa, mitä kylvöseosta käytetään. Kylvönurmikon kanssa tarvitset kärsivällisyyttä, sillä kasvuunlähtö ja nurmikon vahvistuminen kulutusta kestäväksi ottaa oman aikansa.

Nurmikon kylvö

Pohjatöiden ja mullan levityksen jälkeen maa tasoitetaan ja jyrätään. Jyräys on rittävä kun kävellessä askelten jälkiä ei painu multaan. Tulevan nurmikon pintaan ei saa jäädä painanteita.

Nurmikko kylvetään paikkaan sopivalla siemenseoksella. Siementä tarvitaan 2-4 kg/aari. Kylvön jälkeen maa jyrätään vielä verkkojyrällä, jolloin siemen sekoittuu pintamultaan. Paras kylvönurmikon tekoaika on kevät tai syksy.

Siirtonurmikot

Siirtonurmikolla saa nopeasti heti käytettävissä olevan kauniin nurmialueen. Jotta siirto onnistuu, siirtonurmikko vaatii hoitoa juurtumisen varmistamiseksi.

Pohjatyöt tehdään samalla tavoin kuin kylvönurmikossakin; maa tasoitetaan ja jyrätään. Siirtonurmikko asennetaan heti, kun se on tuotu paikalle. Asennuksen jälkeen nurmikko jyrätään ja kastellaan perusteellisesti, niin että siirtonurmikon pohjamaakin kastuu. Kastelua jatketaan n. 2-3 viikkoa, kunnes nurmikko on juurtunut. Ensimmäisellä leikkuukerralla terä pidetään korkealla.

Vanhan nurmikon perusparannus

Eikö nurmikkosi voi hyvin? Kasvaako siinä sammalta? Onko paikka varjoinen? Ensin pitää selvittää syy huonolle kasvulle ja sen jälkeen valita toimenpiteet nurmikon perusparannukselle.

Nurmikko voidaan ilmastoida, lannoittaa, siihen voidaan lisätä hiekkaa tai multaa tai sille voidaan tehdä paikkakylvöjä. Joissain tapauksissa nurmikko kannattaa uusia kokonaan, jos arvioidaan, että sitä ei yllämainituin menetelmin saada kuntoon. Jos olosuhteet eivät ole nurmikolle suotuisat, harkitaan tilalle jotain muuta vaihtoehtoa. 

Vaihtoehtoja nurmikolle

Nurmikon sijaan puutarhaan voi istuttaa maanpeittokasveja. Jotkin niistä kestävät kevyttä kulutusta, jolloin ne ovat hyvä vaihtoehto nurmikolle. Autamme valikoimaan paikkaan sopivat kasvit ja kylvämme tai istutamme ne puolestasi.

Pihaan voi jättää myös alueita, joita hoidetaan vähemmän tai valikoivammin. Näin pihasi kasvilajisto monipuolistuu, pörriäiset kiittävät ja samalla pääset itsekin vähemmällä. Näidenkin alueiden perustamisessa saat meiltä apua.

Kukkaniityn perustaminen

Osan nurmikosta voi jättää luonnontilaiseksi tai siihen voi kylvää kotimaisia niittykukkien siemeniä. Kukkaniitty sopii monenlaisille kasvupaikoille. Vähätöisin paikka kukkaniitylle on kuiva, vähäravinteinen ja etelään tai länteen avautuva alue. Toisinaan tällaiselle paikalle riittää, että nurmikon hoidon jättää vähiin, jolloin alueelle alkaa kasvaa luonnon omia keto- ja niittykasveja.

Monesti on kuitenkin hyvä kuoria nurmikko pois, muokata maa, poistaa ei-toivottujen kasvien juuret ja tarvittaessa lisätä siihen hiekkaa tai soraa. Myynnissä on erilaisia kotimaisia erilaisille kasvupaikoille soveltuvia niittysiemenseoksia, joista voi sopivan alueelle kylvää. Hoidoksi keto- ja niittykasveille riittää niitto kerran tai kaksi kesässä siementämisen jälkeen. Niittojäte on hyvä kerätä pois. Lisää niityn perustamisesta ja hoidosta voit lukea mm. YLE:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton artikkeleista.

Paljonko tämä maksaa?

Nurmikon kylvöt, perusparannukset, siirtonurmikoiden istutukset sekä muut pihan työt teemme pihan hoitotöiden hinnalla tuntiveloituksena tai vaihtoehtoisesti voimme sopia urakkaveloituksesta. Tuntiveloitus ei pidä sisällä käytettyjä materiaaleja. Ajantasaiset hinnat voit tarkistaa hinnastostamme.