Pihat

kasvien Istutukset ja hoito

Kukoistava piha on meille kunnia-asia! Autamme sinua suunnittelemaan ja istuttamaan unelmiesi pihan. Oli se sitten havujen rauhoittavaa vihreyttä tai pirteää kukkaloistoa. Kauttamme saat kasvit ja kaiken muun tarvittavan. Teemme myös puiden istutuksia ja rakennamme sinulle myös haluamasi teemapuutarhan.

Jotta istutukset onnistuvat, pitää kasveja valittaessa ottaa huomioon oikea kasvualusta, valo-olosuhteet sekä kasvukauden aikainen hoito. Voit myös sopia kanssamme eripituisia hoitosopimuksia pihasi parhaaksi kaikkina vuodenaikoina.

Perennat eli monivuotiset kukat

Perennojen paras istutusaika on keväästä alkaen yöpakkasten jäätyä taakse. Valo-olosuhteet vaikuttavat kasvivalintaan. Kalkittu ja peruslannoitettu kasvualusta valitaan paikkaan ja kasveille sopivaksi, esim. jättiperennat tarvitsevat ravinteikasta kosteutta pidättävää kasvualustaa.

Perennavalikoimat ovat runsaat ja kasveja löytyykin joka makuun; perhosten ystäville, väriloiston haluaville ja esim. perinneperennoja suosiville. Perennoilla leikitellään kukinnan lisäksi lehtien muodoilla ja väreillä. Perennojen kukkavarret ovat myös kauniita talventörröttäjiä huurteisina pakkaspäivinä.

Vastaistutetun perennapenkin hoidossa tärkeää on pitää se rikkaruohottomana ja kastella riittävästi juurtumisen varmistamiseksi. Kasvupaikalle juurtuneita kasveja lannoitetaan lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan, etenkin syyslannoitus on tärkeää. Oikealle kasvupaikalle valittu perenna ei juurikaan tarvitse kastelua.

Myöhemmin perennoja voi jakaa, kun kasvuston koko sitä kaipaa. Perennojen tauteja ja tuholaisia voi torjua luonnonmukaisin torjuntamenetelmin tai tarjolla olevilla kasvinsuojeluaineilla. Liian tiheät kosteana pysyvät kasvustot ovat alttiita kasvitaudeille, esimerkiksi härmälle. Arkojen perennojen talvisuojaukseen voi käyttää havunoksia. Kasvustoja voi halutessaan siistiä jo syksyllä, mutta putkivartisten lajien leikkaaminen kannattaa jättää kevääseen. Näin vältetään kosteuden pääsy juuristoon. Silputtu kasvijäte on hyvä materiaali perennapenkin katteena.

Pensaat

Pensailla saa pihaan vehreyttä ja kukkaloistoa. Pensasvalikoimassa on maanpeittopensaista monen metrin korkuisiin. Ensimmäiset pensaat kukkivat ennen lehtien tuloa ja viimeiset vielä myöhään syksyllä.

Pensaslajin valintaan vaikuttavat mieltymykset ja tarpeet. Tarvitaanko maanpeittoa, näköestettä, varjon antajaa vai haetaanko väriloistoa ja ihania tuoksuja puutarhaan. Kuten perennoiden istutuksessakin, valintaan vaikuttaa mm. maaperän laatu ja paikan valoisuus. Säännöllinen leikkaus pitää pensaat hallitun kokoisina. Joillekin pensaille paras leikkaus- ja uudistamistapa on poistaa vanhoja oksia vuosittain, esim. syreeneille. Toiset lajit uudestetaan leikkaamalla koko kasvusto matalaksi, esim. juhannusruusut.

Kuten kaikille pihan kasveille, myös pensaille suositellaan vuosittaista syyslannoitusta. Vuosittainen ylläpitokalkitus on hyödyksi muille paitsi hapanta maata suosiville kasveille.

Havupensaat

Yleisiä havupensaita ovat esim. laakakatajat, pallotuijat, vuorimännyt, rohtokatajat, tuiviot ja marjakuuset. Havupensaita käytetään tuomaan ympärivuotista vihreyttä. Niistä voidaan tehdä omia kasviryhmiään tai niitä voidaan käyttää osana perenna- ja pensasalueita.

Havut ovat hidaskasvuisia ja niitä leikataan tarvittaessa. Havuja leikataan heinäkuussa tai marras-maaliskuun välisenä aikana. Havut viihtyvät happamassa maaperässä.

Kun nuorien havujen tai muiden ikivihreiden kasvien juuret ovat vielä routakerroksessa, ne eivät saa vettä jäätyneestä maasta. Kevättalven lämmittävä aurinko kuivattaa kasvuston. Kuivuminen estetään suojaamalla kasvit varjostusverkolla, säkkikankaalla tai havunoksilla. Suojaukset poistetaan, kun routa on sulanut. Vanhempien kasvien juuret ulottuvat routakerroksen alapuolelle, jolloin suojaustarvetta ei ole.

Pensasaidat ja aidanteet

Tarvitsetko aitaa? Pensasaidalla saat vihreyttä ja elävyyttä pihaasi ja tarvittaessa näkö-, pöly- ja tuulensuojaa. Jos valintasi on pensasaita, joudut tekemään päätöksiä. Vapaasti kasvava aidanne vai muotoonleikattu pensasaita? Haluatko ikivihreän vai lehtipensaan? Ja vielä mikä kasvilaji.

Jos aita tulee yhteiseksi naapurin kanssa, kannattaa aidan valinta sekä jatkossa tehtävät mahdolliset hoitotoimenpiteet pyrkiä tekemään sulassa sovussa. Tien viereen istutettavan aidan lajivalintaan tulee kiinnittää huomiota, sillä kaikki lajit eivät kestä maantiesuolaa.

Ikivihreät

Tyypillisiä ikivihreitä lajeja ovat kuusi, tuija ja marjakuusi. Nämä tarjoavat suojaa ympäri vuoden. Aitataimia on saatavana monenkokoisina. Jos jaksat odottaa, että taimet kasvavat, pääset alkuun maltillisilla kustannuksilla.

Kuusista saadaan tiheä kaunis pensasaita, mutta se vaatii hoitoa pysyäkseen siistinä. Kuusiaidassa istutustiheys pienistä taimista istuttaessa on kolme tainta metrillä. Kuusten sivuja leikataan vuosittain alusta alkaen, jotta saadaan tuuhea aita. Latvat leikataan vasta kun aita on halutussa korkeudessa. Jatkossa kuusiaita leikataan vuosittain marras-maaliskuun välisenä aikana tai heinäkuussa.

Tuijia on monia lajeja. Tuijat ovat helppohoitoisia, nopeakasvuisia, talvenkestäviä ja edullisia aitakasveja.  Tuijaa voi käyttää vapaasti kasvavana tai leikattuna aitana. Leikkaamalla siitä saa tuuhean näkösuojan.

Marjakuusi on kestävä ja pitkäikäinen aitakasvi. Se kestää hyvin leikkausta, sillä siinä on paljon uinuvia jälkisilmuja. Marjakuusen voi istuttaa varjoisaan paikkaan ilman, että sillä on vaikutusta kasvamiseen. Marjakuusi on helppohoitoinen, mutta se tulee leikata suhteellisen säännöllisin väliajoin, jottei se pääse rehottamaan. Huomionarvioista on, että kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Tämä pitää tiedostaa marjakuusiaitaa suunniteltaessa.

Muotoonleikkattavat lehtipensaat

Tyypillisiä muotoonleikkattavia lehtipensaslajeja ovat orapihlaja, taikinanmarja ja tuhkapensas. Nämä lajit pudottavat lehtensä syksyllä, mutta toki tarjoavat suojaa esim. linnuille ja pikkunisäkkäille ilman lehtiäkin. Leikattavassa pensasaidassa käytetään tavallisesti yhtä kasvilajia, jonka taimet istutetaan niin tiheästi, että saadaan tiivis kasvusto. Leikattu pensasaita  ei vie yhtä paljon tilaa kuin vapaasti kasvava aidanne ja sopii siten ahtaampaankin paikkaan. Pysyäkseen toivotussa muodossa aidat on leikattava 1-2 kertaa kasvukauden aikana.

Vapaasti kasvavat aidanteet

Onko paikassa tilaa vapaasti kasvavalle aidanteelle? Hyviä kasveja vapaasti kasvavalle aidalle ovat mm. syreeni, aronia ja angervot. Istutustiheys on harvempi kuin leikattavissa pensasaidoissa, sillä kasvit tarvitsevat tilaa kasvaakseen. Voit myös yhdistellä eri lajeja, jolloin aidasta tulee monipuolisempi. Hoitoahan vapaasti kasvavat aidanteetkin tarvitsevat, kuten vuosittaisia tarkistusleikkauksia sekä alasleikkauksen tarvittaessa, mutta ovat yleisesti ottaen helppohoitoisempia kuin leikattavat pensasaidat. Toisista lajeista, esimerkiksi aroniasta, on mahdollista saada satoa, varsinkin jos ne annetaan kukkia ja pölyttyä vapaasti.

Köynnökset

Istutussäleiköt

Köynnöksiä voidaan käyttää monipuolisesti kiipeämään ylöspäin, roikkumaan alaspäin tai peittämään maanpintaa. Ylöspäin kiipeäville köynnöksille laitetaan tuki kuten verkko tai säleikkö. Seinään tarrautuessaan köynnökset saattavat vahingoittaa rakenteita.

Monien köynnöksien tyven suojaksi istutetaan muuta kasvia esim. matalia perennoita kuten vuorenkilpeä. Istutussyvyys valitaan kunkin lajin suositusten mukaan. Köynnöskasveista löytyy sopivia lajeja sekä valoon että varjoon. Kullekin lajille sopivalla leikkaustavalla huolehditaan siitä, että kasvusto ei pääse ränsistymään. Köynnöksiä hoidetaan kuten puutarhan muitakin kasveja, esim. kasteluiden ja lannoitusten osalta.

Altaat, laatikot ja ruukut

Kukkaruukkuja

Rajoitettuihin kasvualustoihin, kuten laatikoihin ja ruukkuihin, laitetaan pohjalle salaojitus, esim. sorakerros, jotta juuristo ei kärsi hapenpuutteesta ylettömän kosteuden vuoksi. Avoimen taivaan alla oleviin istutuslaatikoihin kannattaa tehdä pohjaan reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Multa valitaan istutettavien kasvien tarpeiden mukaan.

Rajoitetut kasvualustat vaativat säännöllistä lannoitusta kasteluveden mukana. Toinen vaihtoehto on käyttää kasvualustaan sijoitettavia hidasliukoisia lannoitteita.

Mitä istutukset maksavat?

Kaikki istutustyöt teemme tuntiveloituksella pihan hoitotöiden hinnalla. Lisäksi veloitamme erikseen kasvit ja muut käytetyt materiaalit. Ajantasaisen hinnat voit tarkistaa hinnastostamme.