Herneenversot

Viherpeukalon varovaista venyttelyä

Pakkanen paukkuu öisin, autot käynnistyvät huonosti aamuisin ja ulkotöiden tekijät palelevat. Tätä on helmikuu.

Aurinko tekee korkeampaa kaarta. Sillä on jo voimaa; se aamulla hyvin kylmä auto lämpenee sisätiloistaan auringossa, vesikin saattaa tippua jo räystäistä. Puutarhurin sielun sisäiset akut latautuvat lisääntyvässä valossa. Tätäkin on helmikuu.

Viherkasvien piinaviikot

Auringon paistaessa ja valkoisten hankien hohtaessa valon määrä näyttää ylenpalttiselta. Tosiasia on kuitenkin, että sisällä ikkunalaudalla oleville kasveille valo on vielä riittämätöntä. Kolme lasikerrosta estää valon pääsyä sisälle. Päiväkin on vielä lyhyt. Harvalla on käytössään mummolan talvisin viileää peräkamaria, jossa olisi niukan valon aikaan monille kasveille sopiva matala lämpötila olla vaan ja odottaa talven selän taittumista

Hetki huolenpitoa

Viherkasvit ovat saattaneet kärsiä valon puutteesta ja kuivasta, valon määrään nähden liian lämpimästä huoneilmasta. Niiden oloa voi helpottaa pyyhkimällä lehdet molemmin puolin pehmeällä kostealla liinalla. Pienet kasvit voi käyttää haaleassa suihkussa. Puhdaslehtiset kasvit hyödyntävät paremmin niukankin valon. Useat kasvit nauttivat myös sumutuksesta huoneenlämpöisellä vedellä. Pehmeälehtisiä kasveja voi puhdistaa tarttuneesta pölystä esim. puhaltamalla niihin pienellä teholla ilmaa hiustenkuivaajalla, ei kuitenkaan kuumaa.

Kuivat lehdet poistetaan kasveista. Ruskistuneita lehden reunoja ja kärkiä siistitään terävillä saksilla, kasvi ei siitä kärsi. Huoneenlämpöiseen kasteluveteen voi sekoittaa merileväliuosta. Tehdään maltillinen kastelu sillä. Näin kasvit virkistäytyvät kohti alkavaa kasvukautta! Mullanvaihdot saavat odottaa vielä jonkin aikaa.

Vahvista valolla

Kasvivalo
Kaikki haluavat osansa valosta. Vanhassa koulupöytävalaisimessa valon lähteenä on Airamin led-kasvilamppu.

Varsinkin lokakuusta helmikuuhun kasvit kaipaavat lisävaloa. Eniten ne hyötyvät kasvilamppujen valosta, joiden aallonpituudet on muokattu nimenomaan kasvien kasvua varten. Tarjolla on useammanlaisia lisävaloja kasveille. Niitä kannattaa kysellä puutarha- tai sähköliikkeistä. Myös joidenkin markettien valikoimissa on kasvivaloja.

Kasvun ihmettä todistamaan

Jos käytössä on kasvilamppu, sen valon voimalla voit kasvattaa esim. vihanneskrassia ja herneenversoja jo talvikuukausina. Ne ovat helppoja ja nopeita kasvamaan. Omia kasvattamia versoja – mikä hieno lisä salaattiin tai voileivän päälle!

Onnistuneeseen kasvatukseen luonnonvalo alkaa riittää maaliskuun edetessä. Kasvun seuraaminen on kiinnostavaa! Puutarhaliikkeistä saa siemeniä, tarvikkeita ja hyviä neuvoja.

Intohimoisimmat puutarhurit ovat jo kylväneet pitkän taimikasvatuksen vaativia kesäkukkia ja vihanneksia. Ilman lisävaloa näihin kylvöihin ei ole kiirettä; vähässä valossa kasvaneista taimista tulee heikkoja ja honteloita, eikä sato tai kukinta ala ajoissa.

Tomaatin taimet esikasvatuksessa
Koulittuja tomaatin pikkutaimia

Esikasvattaminen on mielekästä hommaa. Sen onnistumiseksi vaaditaan jonkin verran panostusta ja tiedon hankintaa. Jos puuha ei ole tuttua, kannattaa aloittaa lyhyen esikasvatuksen vaativista kasveista, esim. samettikukasta. Siitä on tarjolla runsaasti eri lajikkeita.

Samettikukka
Samettikukkia valmiina istutukseen

Ei paineita

Puutarhamyymälät tarjoavat sesongin aikana keväällä kukkien ja vihannesten taimia valtavasti eri lajeja. Halutessaan kotona voi hyvin ottaa vain rusinat pullasta tai kirsikkatomaatit salaatista: kasvattaa helppoja ja nopeita! Muuta saa hankittua myymälöistä.

Ennakoi kevään tulo

Kevät on joka päivä lähempänä. Pian päästään ulos kaivelemaan kukkalaatikoita ja ruukkuja varastosta, ja tarkistamaan niiden kunto. Viljelylaatikot ja lavakaulukset ilmestyvät sulavan hangen alta.

Onko ajatuksissasi vaikkapa terassille tai pihalle täsmätuotteena tehtyjä kukkalaatikoita tai kasvupaikkoja vihanneksille ja yrteille? Ota yhteyttä puutarhayrittäjään jo nyt! Ennen kiivaimman sesongin alkua on hyvä hetki suunnitella kasvupaikkoja kasveille. Rakentaa vaikka persoonallisia kukkalaatikoita! Ratkaisut toteutetaan tilaajan toiveiden mukaan, kasvien tarpeet huomioiden. Puutarha-alan ammattilaisten avulla luodaan parhaat kasvun edellytykset.

Kommentoi