Lumikuorma kasveille

Talvi taittaa ja taivuttaa – kävikö niin?

Huikaisevan kauniilla lumisella talvinäkymällä on kääntöpuolensa. Kasveihin kasautunut lumi on tehnyt tuhojaan, taivuttanut ja taittanut rakkaita kasvejamme. Pihan puut ja pensaat kärsivät lumen painosta. Vaarassa ovat etenkin tiheälatvuksiset puut ja tuuheat pensaat. Näihin lumi tarttuu. Lämpötilan noustessa kostuessaan raskas lumimassa katkoo oksia ja painaa kasvustot lyttyyn.

Mikä nyt avuksi?

Jos jotain peruuttamatonta on jo ehtinyt tapahtua, ensimmäisenä estetään lisävahingot. Esim. pahoin murtunut omenapuun oksa voidaan sahata pois. Näin toimien se ei revi runkoa enempää. Muu tarvittava leikkaus omenapuulle tehdään myöhemmin.

Lumen painosta revennyt oksa
Lumen painosta repeytynyt sorvarinpensas

Tiet ja polut tukossa

Kulkemisen esteeksi painuneita kasvustoja voi yrittää saada kohoamaan poistamalla varovasti lunta niiden päältä. Oksia voi myös rohkeasti leikata lyhyemmiksi. Viimeistelytyö tehdään lumien sulamisen jälkeen.

Kattolumien kauheus

Hyvä asia on, että kattolumet putoavat alas, eivätkä jää painamaan rakenteita ja roikkumaan räystäille aiheuttaen vaaraa. Alla oleville kasveille ne ovat armottomia. Tämä on huomioitava jo kasveja pihaan valittaessa. Jopa vuosittaista alasleikkausta sietävät pensaat sopivat tällaiseen paikkaan.

Havupuiden latvat vaarassa

Runsas lumisade saattaa kertyä havupuiden latvaan ja oksille painavaksi taakaksi. Jopa niin, että latva katkeaa. Pieniä puita on hyvä käydä vapauttamassa lumen painosta. Tällöin vältytään mahdolliselta latvan katkeamiselta. Puu saa jatkaa kasvuaan lajilleen tyypillisesti.

Onko hyviä puolia?

Useissa pihoissa on puita ja pensaita, joita leikataan sitten ensi vuonna… Kasvustot kaipaavat alasleikkausta ja rajausta, kenties myös kitkemistä, lannoitusta, mullan ja kuorikatteen lisäystä. Puut hyötyisivät hoitoleikkauksesta. Voisivatko talvivauriot toimia liikkeellepanevana voimana tehdä tulevana keväänä ja kesänä vaikka jotain näistä?

Miten ja milloin?

Pensaiden alasleikkauksien aika on ennen niiden silmujen turpoamista. Puiden hoitoleikkauksia tehdään myös kesällä. Eri puulajeille on omat niiden kannalta parhaat leikkausajankohtansa. Ottamalla yhteyttä puutarha- ja pihapalveluyrittäjiin saat apua. Voit pyytää neuvontakäynnin tai sopia tarvittavien töiden tekemisestä kasvien kannalta parhaana ajankohtana.

Kommentoi