Kukkiva puu kultasade

Kesätyöntekijän kynästä

Nuoret hakevat kesätöihin varmasti lähes poikkeuksetta oman rahan vuoksi. Itse voin kuitenkin sanoa, että ensimmäisenä kesätyövuotenani kuusi vuotta sitten, 14-vuotiaana, raha ei kiinnostanut minua. Minulla ei ollut vielä silloin mitään sellaista, mitä varten olisin esimerkiksi halunnut säästää.

Hain siis kesätöihin ainoastaan periaatteen vuoksi, koska kaveritkin hakivat. Pihapalvelu Oksat Poikki oli luonteva valinta, sillä se oli äitini omistama firma. Vaikka itse ala ei siinä kohtaa vielä kiinnostanut minua, jäin jo ensimmäisenä kesänä töihin pidemmäksi aikaa kuin samaan aikaan työskennellyt ystäväni. En kyllä vielä siinäkään kohtaa ollut tarpeeksi kiinnostunut oman rahan saamisesta, vaan suurin syy oli ihastukseni toista työntekijää kohtaan…

Jälkeen päin ajateltuna se oikeastaan lähinnä naurattaa, miten ihastuminen voikaan saada työmotivaation kohdilleen. Sen jälkeen olenkin ollut viitenä seuraavana kesänä töissä tässä samassa firmassa. Myöhemmin toki myös oman rahan takia. Vaikka uusia ihastuksia työkavereista ei enää löytynytkään, ovat työkaverit sekä yhteishenki ja ilmapiiri pitäneet minua näin monta vuotta täällä. Minua on melkein jokaisena kesänä jopa harmittanut lopettaa työt, sillä töiden jälkeen ei ole enää ollut sitä samaa porukkaa, jonka kanssa jakaa arkipäivät. Parasta oli, kun pääsin ensimmäistä kertaa 18-vuotta täytettyäni Oksat Poikki -pikkujouluihin. Siellä näiden työkavereiden merkitys kasvoi vieläkin suuremmaksi.

Laaja työnkuva

Kesätyöntekijänä olen päässyt tekemään monenlaisia työtehtäviä. Pihojen ja puutarha-alueiden kunnossapito kokonaisuudessaan on kesätyöntekijänä kuulunut jokaisena vuonna työnkuvaani. Se sisältää muun muassa kitkemistä, siimaleikkausta, nurmikon leikkaamista, laatoitusta, ja mikä parasta, pihan ja puutarhan suunnittelua ja sen toteuttamista.

Omasta mielestäni ehdottomasti parasta on, kun pääsee itse suunnittelemaan ja vaikuttamaan pihan ulkonäköön, tietysti asiakkaan toiveet huomioon ottaen. On hienoa, kun pääsee valitsemaan kasvit taimistosta, istuttamaan ne ja sen jälken näkemään, minkälaisen muutoksen on pihassa saanut aikaan.

Hyvänä lisänä tässä työssä on, että tulee liikuttua ja oltua ulkoilmassa vähän väkisinkin. Kuumat hellepäivät keskikesällä ovat välillä tuottaneet ongelmia, mutta esimerkiksi kerran tällaisen työpäivän päätteeksi päätimme työkaverin kanssa hypätä vaatteet päällä lähimästä rannasta mereen uimaan. Kesällä tehtävien pihatöiden lisäksi, olen myös päässyt vaikuttamaan siihen, millaista sisältöä julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Työtehtävät siis vaihtelevat laidasta laitaan.

Kiitosten aika

Olen todella ylpeä äidistäni ja siitä, miten laajaksi ensiksi Pihapalvelu Oksat Poikki ja myöhemmin Pihapalvelu Rauma Oy ovat 17 vuoden aikana kasvaneet. Sekin kertoo firmasta paljon, että samat työntekijät ovat pysyneet täällä vuodesta toiseen. Yhtäkin kesätyöntekijää olen silloin tällöin vapaa-ajalla nähnyt ja keskustelu on lähes aina kääntynyt siihen, kuinka hyvin hän viihtyi sen yhden kesän täällä töissä.

Kiitokset kesätyöntekijöille vuosien varrelta: Antti, Janne, Niko, Jose, Askur, Henrik, Patrik, Veikka, Kim, Jesse, Tiitus, Sini, Miro, Roni, Juulia, Valtteri, Pyry, Rasmus, Susanna, Miika, Simeon, Kiisa, Minja, Marianna, Veera, Aurora, Aleksi, Eeva, Miko, Roope, Jere, Pessi, Anton, Waltteri, Peetu, Mika, Max, Atte, Topi, Tutta ja Vilho.

Kirjoittanut alikersantti Sini Liimatainen, entinen kesätyöntekijä.