Bokashin kiehtova maailma

Aloitin bokashoinnin vuosi sitten ja tykästyin siihen kokonaan ja kokonaisvaltaisesti. Hurahdin niihin hyviin mikrobeihin, joita bokashi on täynnä. Hurahdin muhevaan multaan ja mahtavaan satoon puutarhassa.

Koko prosessi on mielestäni kiehtova. Tykkään käsitellä biojätteitä; leikata saksilla banaaninkuoria ja murskata kananmunankuoria. Minusta on mukava lirutella (ja jopa nuuskutella) bokashinestettä eli suotonestettä. Moni voisi sanoa, että bokashineste tuoksuu voimakkaalle tai pahalle. Minusta se tuoksuu rikkaalle, oikealle supernesteelle. Olen myös innoissani aina kun saan multatehtaani valmiiksi. Työnnän kädet multaan ranteitani myöten, annan mullan valua sormieni välistä, tunnustelen sen rakennetta ja haistelen sitä.

Bokashimullalla saat puutarhasi puhkeamaan kukkaan

Melkein kaikki mitä puutarhassasi kasvaa hyötyy bokashimullasta ja lannoitteena käytettävästä bokashipisusta. Perennat, kesäkukat, vihannekset, marjat ja hedelmät rakastavat bokashimullan sisältämää ainutlaatuista seosta, jossa on erilaisia aminohappoja, entsyymejä, vitamiineja ja antioksidantteja. Lisäksi lannoitteena voit käyttää laimennettua bokashinestettä läpi kasvukauden.

Niin mullan kuin lannoitteenkin vaikutuksesta kukat kukkivat komein kukkasin ahkerasti koko kesän ja vihannekset, marjat sekä hedelmät tuottavat runsaasti maukasta satoa. Monet aloittelevat bokashoijat ovat ällikällä lyötyjä sadon määrästä ja laadusta.

Mikä juttu tämä oikein on?

Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentoitia eli käynyttä orgaanista materiaalia. Fermentoimalla biojätteet bokashikuivikkeen avulla, saat upeaa ravinnerikasta supermultaa kylmän käymisprosessin avulla. Multaa, jonka herkkiä mikrobeita lämpöprosessi ei ole tuhonnut.

Kun ymmärtää syvällisesti ravinteiden kierron ja laadukkaan mullan tärkeyden elämän ylläpitäjänä, ei paluuta vanhaan enää ole. Sen eteen on valmis myös silloin tekemään työtä. Pihan ja kasvimaan puhkeaminen kukkaan on yksinkertaisesti koukuttavaa! 

Palatko sinäkin jo innosta päästä sukeltamaan bokashin kiehtovaan maailmaan?

Mitä tarvitset?

Prosessi on kaksiosainen, joka sisältää fermentaatio- ja multatehdasvaiheen. Aloittamiseen tarvitset aloituspakkauksen, joka sisältää kaiken tarvittavan, että saat biojätteesi fermentoitua.

Sen lisäksi tarviset multatehtaan, jonka voi perustaa joko sisälle tai ulos. Multatehtaan voit tehdä jyrsijäsuojattuun lavakaulukseen, lihalaatikkoon tai vastaavaan muoviseen astiaan tai vaikkapa suoraan vanhoihin kukkaruukkuhuin. Tarvitset myös vanhaa (ravinneköyhää) multaa tai kaupasta saatavaa puutarha- tai muuta vastaavaa multaa.

Näin teet multaa bokashin avulla

  1. Pilko keittiöstä tulevat biojätteet pienemmiksi ”suupaloiksi”. Tyhjennä pilkotut biojätteet kerran päivässä hanalliseen bokashiämpäriin, painele tiiviiksi lastalla ja ripottele bokashikuiviketta (rouhetta) päälle. Toista päivittäin.
  2. Päästä suotonestettä n. 1-2 kertaa viikossa bokashiämpäristä. Bokashinestettä voit käyttää lannoitteena 1:100 (1 dl 10 litraan vettä) laimennettuna.
  3. Toimi ylläkuvatulla tavalla, kunnes ämpärisi on täynnä. Jos jätettä tulee vähemmän, niin voit jättää ämpärin kesken siinä vaiheessa kun katsot, että sinulla on sopiva määrä biojätettä fermentoitumassa. Anna ämpärin fermentoitua huoneenlämmössä vielä n. kaksi viikkoa.
  4. Ota esille kukkaruukkuja, jokin muu vastaava isompi astia tai käytä jyrsijäsuojattua lavakaulusta. Laita pohjalle vanhaa multaa 1/3, sen päälle fermentoitunutta bokashia 1/3 ja sekoita seos sekaisin. Lisää vielä yksi kerros (1/3) multaa päälle hajulukoksi. Hyvä suhde on 70 % vanhaa multaa ja 30 % biojätettä. Jos toimit sisätiloissa, laita harso tiiviisti kukkaruukun/astian päälle harsosääskien varalle. Jos taas multatehtaasi on ulkotiloissa, suojaa, että sadevesi ei pääse multatehtaaseen.
  5. Lämpimissä oloissa bokashi maatuu muutamassa viikossa ja sinulla on valmista ravinteikasta bokashimultaa suoraan kukkaruukussa tai muussa astiassa valmiina käytettäväksi. Kylmemmissä tiloissa tai talvella ulkona multaantumisprosessi ottaa kauemmin.
  6. Multaantumisen jälkeen voit istuttaa melkein minkä kasvin tahansa rikastamaasi multaan ja nauttia sen tuomasta ilosta!

Jos yhtään sormesi syyhyävät päästä kokeilemaan supermullantekoa, kurkkaa verkkokauppaamme. Sieltä löydät kaiken, mitä tarvitset bokashoinnin aloittamiseen.

Kommentoi